Super Prestige Pernod
19 maart 1959

Fout melden

De Super Prestige Pernod was een regelmatigheidsklassement dat de beste wedstrijden van het seizoen omvatte. Het klassement bestond van 1959 tot en met 1987 en werd in die tijd beschouwd als het belangrijkste regelmatigheidscriterium van het wegwielrennen.

Tussen 1948 en 1958 werd er voor de eerste keer een regelmatigheidsklassement opgemaakt; de Challenge Desgrange-Colombo. Toen die na een discussie tussen de organisatoren niet meer werd georganiseerd nam de reclame-afdeling van Pernod (een Frans merk van likeur) het initiatief voor een nieuw klassement: de Challenge Pernod. Die bestond uit de Super Prestige Pernod (het klassement voor profrenners), de Prestige Pernod (voor de beste Franse renner) en de Promotion Pernod (voor de beste renner onder 25 jaar). Doorheen het wielerjaar konden de renners in diverse grote wedstrijden punten verdienen. De belangrijkste wedstrijden die elk jaar terug kwamen waren: Tour de France, Giro d'Italia, Vuelta a Espańa, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Parijs-Tours, Milaan-San Remo, Waalse Pijl, Parijs-Brussel, Parijs-Nice, Bordeaux-Parijs en het wereldkampioenschap. De puntenverdeling werd bijna elk jaar wel aangepast, naargelang bepaalde wedstrijden (en hun sponsors) belangrijker werden geacht. Het opwaarderen of degraderen van wedstrijden gebeurde dan ook niet altijd op een logische manier. Vanaf 1984 berekende de UCI dan ook een eigen UCI-ranking en in 1987 werd de Super Prestige Pernod een laatste keer uitgereikt. De opvolger werd de UCI-wereldbeker. Die werd op zijn beurt in 2005 vervangen door het Pro-Tour klassement dat in 2009 hernoemd werd naar UCI World Tour. Absolute recordhouder van de Super Prestige Pernod is Eddy Merckx, hij won het klassement 7 keer op rij.
Palmares:
1959: Henry Anglade
1960: Jean Graczyk
1961: Jacques Anquetil
1962: Jo de Roo
1963: Jacques Anquetil
1964: Raymond Poulidor
1965: Jacques Anquetil
1966: Jacques Anquetil
1967: Jan Janssen
1968: Herman Van Springel
1969: Eddy Merckx
1970: Eddy Merckx
1971: Eddy Merckx
1972: Eddy Merckx
1973: Eddy Merckx
1974: Eddy Merckx
1975: Eddy Merckx
1976: Freddy Maertens
1977: Freddy Maertens
1978: Francesco Moser
1979: Bernard Hinault
1980: Bernard Hinault
1981: Bernard Hinault
1982: Bernard Hinault
1983: Greg Lemond
1984: Seán Kelly
1985: Seán Kelly
1986: Seán Kelly
1987: Stephen Roche