Renners op Wielergeschiedenis.be


Fout melden

Hieronder krijg je een overzicht van de besproken renners op wielergeschiedenis.be

François Faber

De Luxemburger François Faber was een van de beste wegrenners in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog. Hij won de Tour de France van 1909 als eerste buitenlander en vestigde daarin een record door 5 opeenvolgende ritten te winnen. Daarnaast was hij nog goed voor overwinningen in de Ronde van Lombardije, Paris-Tours (2x), Parijs-Brussel, Bordeaux-Paris en Paris-Roubaix. Hij sneuvelde zoals zovele anderen in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog...
Lees meer   Lees later

Louis Mottiat

Louis Mottiat was een van de meest succesvolle Waalse renners ooit. Hij won Bordeaux-Parijs, Parijs-Brussel, Parijs-Tours, 8 ritten in de Tour de France, tweemaal Luik-Bastenaken-Luik en ook tweemaal de Ronde van België.
Lees meer   Lees later

Alfonsina Strada

Alfonsina Strada is de enige vrouw die ooit een van de grote wielerrondes reed tussen de mannen. In 1924 stond ze aan de start van de Giro d’Italia. Ze was een pionier wat betreft het vrouwenwielrennen in een tijd waarin het voor vrouwen al onzedelijk was om met ontblote knieën rond te lopen, laat staan om op een koersfiets te rijden.
Lees meer   Lees later

De broers De Loor

Weinigen weten dat de eerste Vuelta a España is gewonnen door de Belg Gustaaf De Loor, maar nog minder mensen weten dat het jaar daarop, in 1936 Gustaaf en Alfons De Loor de eerste 2 plaatsen in het eindklassement van de Vuelta bezetten.
Lees meer   Lees later

Fiorenzo Magni

De Italiaan Fiorenzo Magni won 3 maal de Giro d’Italia en werd 3x Italiaans kampioen, maar toch werd hij vooral bekend door zijn 3 overwinningen in de Ronde van Vlaanderen. Hij werd aanvaard als een echte Flandrien en hield er de bijnaam de ‘Leeuw van Vlaanderen’ aan over.
Lees meer   Lees later

Jean Robic

Jean Robic won de Tour de France van 1947 en werd wereldkampioen veldrijden. Zijn onstopbare aanvalslust maakte hem mateloos populair bij het publiek dat hem makkelijk kon herkennen aan zijn zelfgemaakte lederen valhelm.
Lees meer   Lees later

Marcel Molines

Marcel Molines is de eerste Afrikaanse ritwinnaar in de Tour de France. Hij won de rit naar Nîmes in 1950. Nochtans kreeg hij hier nooit de aandacht voor die hij verdiende, want in diezelfde rit ging Abdel Kader Zaaf met alle aandacht lopen...
Lees meer   Lees later

Jef Planckaert

Jef Planckaert was een van de beste Belgische renners van eind de jaren '50, begin de jaren '60. Hij was geen veelwinnaar, maar behaalde mooie ereplaatsen in de grote klassiekers en stond zijn mannetje in de grote rondes.
Lees meer   Lees later

Eddy Merckx

Eddy Merckx is met 525 overwinningen zonder twijfel de meest succesvolle wielrenner aller tijden. Hij won 5x de Tour, 5x de Giro, hij won de Vuelta, werd zowel bij de amateurs als profs wereldkampioen en hij won bijna alle klassiekers.
Lees meer   Lees later

Gerrie Knetemann

Gerrie Knetemann, vaak afgekort tot 'de Kneet', was een van de grootste Nederlandse wielrenners. Hij werd wereldkampioen in 1978, won 2x de Amstel Gold Race en was goed voor maar liefst 10 Tour-etappes, nog altijd een evenaring van het Nederlandse record.
Lees meer   Lees later

Freddy Maertens

Freddy Maertens was in zijn beste jaren zonder meer de beste sprinter ter wereld. Zoals vaak voorkomt bij absolute toptalenten volgden ook bij hem na enkele absolute hoogtepunten een periode van persoonlijke en sportieve dieptepunten.
Lees meer   Lees later

Rudy Dhaenens

Rudy Dhaenens is natuurlijk vooral bekend van zijn wereldtitel in 1990. Hij was geen veelwinnaar, maar als hij dan toch eens won was het meestal een grote wedstrijd...
Lees meer   Lees later

Nico Verhoeven

Nico Verhoeven was 10 jaar profrenner van 1985 tot 1995. Zijn grootste succes behaalde hij in de Tour de France van 1987, waar hij de eerste etappe in lijn won te Berlijn.
Lees meer   Lees later