De vergiftigde bidon van Paul Duboc
20 juli 1911

Fout melden

Paul Duboc was de verrassing van de Tour de France van 1911. Als betere klimmer zag het er dan ook goed uit voor hem toen hij grote favoriet Gustave Garrigou tot op 10 punten was genaderd net voor de koninginnenrit door de Pyreneeën. Halfweg de rit lag hij al 8 minuten voor op het peloton, maar de bidon die hij daarna aannam bezegelde zijn lot als favoriet...

In de Tour de France van 1911 werd er, zoals toen gebruikelijk was, een klassement op basis van punten opgemaakt. Enkele grote favorieten waren al uitgeschakeld door een slechte dag of door valpartijen en Gustave Garrigou stond na enkele ritten al stevig aan de leiding. Hij was de grote favoriet, want eindigde de voorbije 4 jaar telkens binnen de eerste 4 in het eindklassement van de Tour. In de aanloop naar de pyreneeën kwam Paul Duboc echter sterk opzetten. Hij eindigde 2 jaar eerder nog 4e in de Tour, met een ritoverwinning in de 13e rit. Met 2 ritoverwinningen op rij, in de 8e en 9e rit was hij dit jaar echter duidelijk een pak sterker. Hij naderde hierdoor tot op 10 punten van Garrigou.
De 10e rit was de koninginnenrit, met de beklimmingen van de Peyresourde, de Col d’Aspin, de Tourmalet en uiteindelijk de Aubisque. Van zodra de eerste kans zich voordeed ontsnapte de betere klimmer Duboc uit het peloton. Hij kwam boven aan de Tourmalet met een voorsprong van 8 minuten op zijn dichtste achtervolger. In het dal nam hij voedsel en drank aan van een toeschouwer bij een controlepost, maar dat bekwam hem slecht. De drinkbus was vergiftigd en in de beklimming van de Aubisque werd hij eerst bleek, begon te zwalpen en viel vervolgens van zijn fiets. Hij lag op de grond over te geven toen de andere renners hem passeerden.
Na een tijdje kwam hij er terug genoeg bovenop om op zijn fiets te kruipen en hij kon de rit nog uitrijden, maar zijn klassement mocht hij nu wel vergeten. Gustave Garrigou won de rit (na de declassering van Maurice Brocco) en verstevigde zijn eerste plaats. Algemeen wordt aangenomen dat François Lafourcade, een goede klimmer uit de tour van 1910 de drinkbus had vergiftigd, uit wraak omdat hij dat jaar niet mocht meerijden. De supporters van Duboc echter waren er van overtuigd dat Garrigou de dader was. Die had er immers het grootste voordeel bij behaald.
Na bedreigingen uit het publiek richting Garrigou zorgde tourbaas Desgrange uit voorzorg voor een bodyguard voor Garrigou. Later in de tour passeerde de tour ook nog door Rouen, de thuisstad van Duboc. Daar werden al dagen tevoren pamfletten opgehangen waarop stond:
Inwoners van Rouen: Indien ik niet vergiftigd was, stond ik nu aan de leiding van de Tour de France. Jullie weten wat je te doen staat wanneer de tour door Rouen passeert!
Desgrange werd hiervan op de hoogte gebracht en bezorgde Garrigou een fiets en uitrusting in een andere kleur. Garrigou zette ook nog een grote gekleurde bril op en zo raakte hij alsnog ongeschonden door Rouen.

Duboc herstelde ondertussen goed van zijn vergiftiging en zou in de dagen na de noodlottige 10e rit nog 2 ritoverwinningen pakken. Hij werd uiteindelijk nog 2e in het eindklassement met 61 punten, achter Garrigou, die er slechts 43 had. De organiserende krant l’Auto riep aan het einde Duboc uit tot beste klimmer, een titel die de voorloper van de bolletjestrui was.

Duboc zou later nog 5x terugkeren naar de Tour, zowel voor (1914) als na de eerste Wereldoorlog (1919, 1923, 1926). Meestrijden voor de zege zat er echter niet meer in. In 1919 overkwam hem overigens nog een ander typisch tourverhaal. Hij werd toen achteraf gediskwalificeerd omdat hij bij het herstellen van zijn fiets, per auto reservestukken was gaan halen...