Criterium der Azen
24 september 1921

Fout melden

Het Criterium der Azen was een dernycriterium met de beste renners ter wereld dat steeds werd verreden aan het einde van het seizoen. De eerste editie werd verreden in 1921 en de laatste keer dat de wedstrijd plaatshad was in 1990. Recordhouder is Rik Van Steenbergen, hij won de wedstrijd 5 keer.

De eerste editie van het Criterium der Azen werd georganiseerd in navolging van het succes van het Critérium de la résistance in 1920. Die wedstrijd was een wedstrijd voor de beste renners van het seizoen over 1208km en ging van Bordeaux naar Parijs en terug naar Bordeaux. Winnaar hiervan werd Louis Mottiat, een specialist in zulke marathonwedstrijden.

Omdat zulke monsterafstand niet zo’n aantrekkelijke wedstrijd opleverde voor het publiek werd de formule teruggeschroefd naar een veel kortere wedstrijd over een kleine ronde, zoals de criteriums die we nu kennen. Gangmakers bleven toegestaan en ook de formule waarbij enkel de beste renners van het afgelopen seizoen aan de start mochten komen bleef behouden.

Philippe Thys wordt op handen gedragen na zijn overwinning

Philippe Thys wordt op handen gedragen na zijn overwinning

De eerste editie werd georganiseerd op 24 september 1921 te Longchamp over een parcours van 27 ronden van 3,6km. Eerste winnaar werd Philippe Thys, 3-voudig winnaar van de Tour de France. Meteen een grote naam dus op de erelijst en er zouden er nog vele volgen, getuige ook het overzichtje met de veelwinnaars van deze wedstrijd. Recordhouder is Rik Van Steenbergen, die maar liefst 5 keer won. Louison Bobet en Jacques Anquetil wonnen elk 4 keer en ook bij de renners die de wedstrijd 3 keer wonnen vinden we 2 grote namen terug: Eddy Merckx en Sean Kelly.
In 1932 werden er tandems gebruikt als gangmaker

In 1932 werden er tandems gebruikt als gangmaker

Het type gangmaker is in de loop der tijden wel enkele keren veranderd. Zo werden er in de beginjaren van de wedstrijd nog tandems gebruikt. Later ging men dan over naar gemotoriseerde gangmakers en vanaf 1947 werden enkel nog derny’s als gangmaker gebruikt.

In 1990 werd de wedstrijd hernoemd naar ‘Roue d’Or des As’, maar met Gilbert Duclos-Lassalle kende de wedstrijd dat jaar meteen ook zijn laatste winnaar.