Wedstrijden op Wielergeschiedenis.be


Fout melden

Hieronder krijg je een overzicht van de besproken wedstrijden op wielergeschiedenis.be

Criterium der Azen

Het Criterium der Azen was een dernycriterium met de beste renners ter wereld dat steeds werd verreden aan het einde van het seizoen. De eerste editie werd verreden in 1921 en de laatste keer dat de wedstrijd plaatshad was in 1990. Recordhouder is Rik Van Steenbergen, hij won de wedstrijd 5 keer.
Lees meer   Lees later

Wereldkampioenschap

Het wereldkampioenschap wielrennen op de weg is zonder twijfel een van de meest prestigieuze wedstrijden van het wielerseizoen. De winnaar mag zich een heel jaar de beste wielrenner ter wereld noemen en pronken met de regenboogtrui. Daarnaast is het de enige jaarlijkse wegwedstrijd bij de profs die in landenteams wordt gereden.
Lees meer   Lees later

Ronde van Lombardije

De Ronde van Lombardije, of Giro di Lombardia, is volgens de traditie de laatste klassieker van het wielerjaar. De ‘koers van de vallende bladeren’ behoort tot het kransje van de echt grote klassiekers. Dankzij het zware parcours wint er zelden een onbekende naam...
Lees meer   Lees later

Omloop Het Nieuwsblad

De openingsklassieker van het Noord-Europese wielerjaar is traditiegetrouw de Omloop Het Nieuwsblad. Er staat meestal een sterk deelnemersveld aan de start en in combinatie met de vaak nog gure weersomstandigheden en de passage langs de Vlaamse Ardennen zorgt dat bijna altijd voor een grote naam op de erelijst.
Lees meer   Lees later

Kuurne-Brussel-Kuurne

De tweede wedstrijd van het Belgische openingsweekend is sinds lange tijd Kuurne-Brussel-Kuurne. Aangezien de wedstrijd vaak als de herkansing voor de Omloop Het Nieuwsblad wordt gezien is het toch altijd interessant om te kijken wie zich kan herpakken en wie er dringend nog wat moet gaan bijtrainen...
Lees meer   Lees later

Milaan-San Remo

Milaan-San Remo of 'Il Primavera' is Italië's grootste klassieker. Al van bij de eerste organisatie in 1907 stond er een grote naam op de erelijst. Hoewel de wedstrijd vaak op een massasprint uitloopt is de finale verre van saai. Het is meestal tot de laatste kilometer een secondenspel tussen vluchters en peloton.
Lees meer   Lees later

Ronde van Vlaanderen

Van alle klassiekers is de Ronde van Vlaanderen ongetwijfeld een van de meest tot de verbeelding sprekende wedstrijden. 260km lang staat het publiek rijen dik terwijl de renners zich over kronkelende kasseiwegen en venijnige hellingen een weg banen naar de aankomst. De wedstrijd draagt dan ook niet zomaar de bijnaam Vlaanderens Mooiste...
Lees meer   Lees later

Paris-Roubaix

Paris-Roubaix is een van de grote monumenten in het wielrennen. De ‘Hel van het Noorden’ is niet alleen een van de oudste, maar tegenwoordig vooral ook een van de zwaarste wedstrijden op de wielerkalender, vanwege de tientallen kasseistroken die overwonnen moeten worden door de renners.
Lees meer   Lees later

Waalse Pijl

De Waalse Pijl of zoals de officiële naam luidt ‘La Flèche Wallone’ vormt samen met Luik-Bastenaken-Luik het Ardense tweeluik van de voorjaarsklassiekers. De wedstrijd staat net onder het niveau van de 5 topklassiekers, maar heeft doorheen de jaren toch een rijke wielergeschiedenis opgebouwd.
Lees meer   Lees later

Luik-Bastenaken-Luik

De zwaarste eendagswedstrijd van het voorjaar is zonder twijfel Luik-Bastenaken-Luik. Met de opeenvolging van lange, vaak steile klimmen in de finale komen de beste renners automatisch naar voren. Het is daarnaast de oudste bestaande wielerwedstrijd in België en wordt daarom ook wel eens La Doyenne genoemd.
Lees meer   Lees later

Giro d'Italia

De eerste Giro d'Italia werd in 1909 gereden. Hoewel de Giro zich altijd heeft gespiegeld aan het grotere broertje de Tour de France weten de Italianen de wedstrijd toch een eigen karakter mee te geven.
Lees meer   Lees later

Tour de France

De Tour de France is zonder enige twijfel de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Het is ook de oudste en meest prestigieuze van de 3 grote rondes. Er zijn dan ook tal van verhalen die verband houden met deze prachtige wedstrijd.
Lees meer   Lees later

Vuelta a España

De eerste Vuelta a España werd pas in 1935 voor de eerste maal georganiseerd en is dus de jongste van de 3 grote wielerrondes. De wedstrijd is lang het kleine broertje gebleven, maar is na vele hervormingen een volwaardige ronde geworden naast de Giro d’Italia en de Tour de France.
Lees meer   Lees later